SKŁADNIKI na 8 porcji (o połowę mniejszych niż myśmy zrobili, nasze są naaaprawdę ogromne)
300 ml kawy espresso
4 jajka (4 żółtka + 2 białka)
kieliszek likieru amaretto
100 g cukru pudru
500 g serka mascarpone
200 g podłużnych biszkoptów
3 łyżeczki gorzkiego kakao
Robota: żółtka ubijamy w kąpieli wodnej z połową cukru pudru, następnie jak jajka będą ciepłe ściągamy miskę z gazu i miksujemy mikserem do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystości masy. Wlewamy powoli kieliszek amaretto cały czas mieszając. Następnie w 4 porcjach dodajemy serek mascarpone i cały czas mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru pudru na puszystą pianę. Pianę z białek dodajemy do masy jajeczno - mascarponowej i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia się składników. Gotowe. Przekładanie: moczymy biszkopty i układamy na dnie naszego naczynia, posypujemy delikatnie kakao i nakładamy masę, powtarzamy czynność dwa razy, górę deseru posypujemy kakao i ozdabiamy listkiem mięty albo jak kto woli jakimś owocem
Comments