top of page
Bitwa o Kuchnię

TIRAMISU do pucharków.

Zaktualizowano: 25 gru 2019


SKŁADNIKI na 8 porcji (o połowę mniejszych niż myśmy zrobili, nasze są naaaprawdę ogromne)

300 ml kawy espresso 4 jajka (4 żółtka + 2 białka) kieliszek likieru amaretto 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone 200 g podłużnych biszkoptów 3 łyżeczki gorzkiego kakao

Robota: żółtka ubijamy w kąpieli wodnej z połową cukru pudru, następnie jak jajka będą ciepłe ściągamy miskę z gazu i miksujemy mikserem do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystości masy. Wlewamy powoli kieliszek amaretto cały czas mieszając. Następnie w 4 porcjach dodajemy serek mascarpone i cały czas mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru pudru na puszystą pianę. Pianę z białek dodajemy do masy jajeczno - mascarponowej i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia się składników. Gotowe. Przekładanie: moczymy biszkopty i układamy na dnie naszego naczynia, posypujemy delikatnie kakao i nakładamy masę, powtarzamy czynność dwa razy, górę deseru posypujemy kakao i ozdabiamy listkiem mięty albo jak kto woli jakimś owocem

203 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page